Tuesday, March 16, 2010

kemanisan Air Tebu

salam,saya akan memperkenalkan kemanisan daripada air tebu.Ianya terkandung dalam bahagian kulit dan isinya.manisan tebu berasal daripada pucuk dibawah dan airnya pula berasal dari atas bahagian pucuk daun dan Kadar kemanisan tinggi, warna hijau keemasan serta aroma harum air yang dihasilkan merupakan antara faktor utama tebu telur dari kawasan tersebut mendapat permintaan tinggi.
Faktor persekitaran yang sangat sesuai seperti iklim panas berpanjangan serta tanah liat berpasir di kawasan itu menyumbang kepada kualiti tinggi jus tebu telur yang dihasilkan.Menanam pucuk tebu pada musin hujan akan menyumbang kemanisan air tebu yang berkualiti tinggi serta menarik perhatian orang ramai

Ini iailah pucuk yang telah di potong kemudian akan ditaman semula.untuk menambah bilangan batang tebu yang lebih banyak.Apabila tebu sudah tinggi ianya perlu di ikat apabila mecapai ketinggian 3kaki dengan segera untuk memastikan tebu yang di ikat tidak tumbang

No comments:

Post a Comment